“Poort van Borculo” volgens de Tubantia

BORCULO – Het bouwwerk past in het beeld van een vestingstadje en bovendien is de Koppel de oudste wijk van Borculo. Tijdens de traditionele lichtroute door de straten van het dorp het bouwwerk op het Cycloonpark voor een paar dagen als de ‘Poort van Borculo’

Het imposante object als onderdeel van de verlichte straat, kreeg de afgelopen week echt gestalte. Voor de stenen doorgang moest een vergunning worden aangevraagd door de buurtvereniging. „We moeten aan allerlei veiligheidsregels voldoen. Dit mag je niet zomaar even neerzetten”, verzekert Jan Waanders als preses van de winnende straat van de verlichte route vorig jaar.

Object

„Toen was de poort een object op zich en daar wonnen we de prijs voor kleine straten mee. Nu maakt hij deel uit van een compleet verlichte straat in de teken van de route. Dat kan weer na de voltooide renovatie afgelopen jaar. „De hele wijk heeft jaren op z’n kop gestaan en daardoor deden we in aangepaste vorm mee aan de lichtroute”, legt Waanders uit.

„Het tekent de Prins Hendrikstraat dat bewoners meteen wanneer het weer mogelijk is alles uit de kast halen om wat moois van de lichtroute te maken in hun straat.”

De hele wijk heeft jaren op z’n kop gestaan

Techniek

Deze dinsdagavond wordt de laatste hand gelegd aan de techniek op het Cycloonpark die de Poort naar Borculo morgen in volle glorie moet laten stralen in het donker. De Prins Hendrikstraat is immers de toegangsweg tot de Koppel en dat versterkt de symboliek alleen maar. „De bewoners zijn trots op hun straat en op hun wijk”, aldus Waanders, die na dertig jaar gaat stoppen met het voorzitterschap van de buurtvereniging.

(Lees verder onder de foto)

© Cees Elzenga/hetoog.nl

Jongere generatie

„Ik zit dan 34 jaar in het bestuur. En dan is het ook goed. Als je ziet hoeveel jeugd ook nu weer bij deze activiteit is betrokken, wordt het tijd dat er een jongere buurtgenoot op mijn plek gaat zitten om die generatie te vertegenwoordigen. Ze zijn hier geboren, wonen hier nog en als ze zijn vertrokken, komen ze voor dit soort gelegenheden altijd terug om te helpen. Ik ben 60 jaar.  De jeugd heeft de toekomst. Er is wel gevraagd om financiële zaken te blijven doen, dus ik ben nog wel even penningmeester.”

En dat is misschien maar goed ook. De penningmeester heeft ze in de Prins Hendrikstraat geleerd hoe je met de hand op de knip veel voor elkaar kunt krijgen. Het bouwen van de poort is daar andermaal een mooi bewijs van. „Dit kost een paar centen. We kunnen het doen omdat we als buurtvereniging hebben gespaard door altijd voor de meest goedkope oplossing te gaan. Daarmee hebben we een buffer opgebouwd. Ook die werkwijze zullen de jongeren uit de straat zich eigen moeten maken, want ook penningmeester ben je niet voor de eeuwigheid.”

Jubileum

De komende jaren zullen ze sowieso zuinig moeten omspringen met de middelen. Want in 2024 bestaat De Koppel 60 jaar en dat heugelijke feit inspireert de buurtbewoners nu al. Het jubileum is al uitgebreid ter sprake gekomen in het donderdagoverleg in de buurt. „We halen de poort dan weer voor de dag en daar omheen gaan we er een enorme knaller van maken. Zes jaar lijk ver weg, maar het zo 2024. En dat is een heel bijzonder jaar voor deze straat.”

De lichtroute staat in het teken van de Septemberfeesten in Borculo en de deelnemende straten ontstaken gisteravond om 20.30 uur voor het eerst hun verlichting. Tot en met zondag is deze iedere avond vanaf dat tijdstip te bewonderen.

Bron: Tubantia.nl

Reacties gesloten.